Koty Manul, zwane również jako Koty Pallas to gatunek małego drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych. Rozprzestrzenione są na obszarach Azji Środkowej, na południe ich zasięg obejmuje Iran,Afganistan i Pakistan. Tym, co je wyróżnia jest niezwykłe futro, najdłuższe i najbardziej puszyste wśród wszystkich dzikich kotów. Zwierzęta są nieco dłuższe niż koty domowe, mają krótkie i masywne nogi, krótką, szeroką głowę z małymi, zaokrąglonymi uszami. Można je spotkać na wysokości do 4,5 tys. m. n.p.m. Niestety są to gatunki zagrozone wyginięciem. Niebezpieczeństwo wyginięcia Manuli wynika m.in. z wyczerpywania się dostępnego pożywienia. Winien jest człowiek: szczekuszki stanowiące naturalny pokarm manula uznano w Azji Środkowej za zwierzęta przenoszące dżumę i wymagające wytrucia. Manule umierają nie mając co jeść lub w wyniku wtórnych zatruć. Drugą z przyczyn stanowi degradacja siedlisk manula przez postępujący rozwój rolnictwa. Obecnie są pod ścisłą ochroną.

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#1

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#2

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#3

NIE PRZEGAP
Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#4

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#5

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#6

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#7

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#8

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#9

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#10

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#11

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#12

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#13

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#14

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#15

Podziel Przypnij Zabawne miny Manuli

#16