Smakołyki to skuteczne i odpowiednie narzędzie szkolenia psa i dobry sposób na powiedzenie "dobra robota" - w sposób zrozumiały dla naszego pupila. Nie wolno podawać ich jednak za często i powinno stosować się je wyłącznie jako nagrody za wykonywanie poleceń. Należy pamiętać o budowaniu więzi emocjonalnej z psem poprzez wspólne spacery, zabawy, czułości czy regularne treningi.

A jak zrobić takie ciasteczka dla czworonoga?

Oto przepisy pracowników Westwing na psie smakołyki.

KWADRACIKI Z SEREM

Przepis Pauliny Piątkowskiej (Senior Business Analyst w Westwing Home & Living), właścicielki dziewięciomiesięcznej Buby

Składniki: 300 g mąki orkiszowej, 150 g polenty, 100 g twarogu gruboziarnistego, 100 g parmezanu, 1 jajko, odrobina wody.

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 100°C. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Ser należy drobno zetrzeć i wymieszać dokładnie lub zmiksować z pozostałymi składnikami w misce. Za pomocą łyżeczki nałożyć na blachę małe grudki ciasta. Ciasteczka piec około 90 minut, następnie otworzyć piekarnik i studzić je przez kolejne 2 godziny. Gotowe ciasteczka można przechowywać w puszcze na ciastka lub w papierowych torebkach. Ciastka nadają się do spożycia od 2 do 4 tygodni.

CIASTECZKA Z PASZTETOWĄ

Przepis Moniki Julianów (praktykantka SEO w Westwing Home & Living), właścicielki sześcioletniej Tosi

Składniki: 200 g płatków owsianych, 150 g twarogu gruboziarnistego, 100 g pasztetowej, 1 jajko, 6 łyżek oleju.

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200°C. W tym czasie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Gotową masę nakładać łyżeczką na papier do pieczenia rozłożony na blasze, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odstępów. Ciasteczka powinny spędzić w piekarniku przynajmniej 30 minut. Kiedy już ostygną, można pakować je w papierowe lub foliowe torebki. Ciasteczka są zdatne do spożycia przez 2 tygodnie… o ile pies ich wcześniej nie znajdzie!

CIASTKA MARCHEWKOWE

Przepis Ani Kawalec (kupiec w Westwing Home & Living), właścicielki czteroletniej Frani

Składniki: 500 g marchewek, 400 g mąki pełnoziarnistej, 100 g płatków owsianych, 1 łyżka oleju, 1 łyżka suszonej pietruszki.

Przygotowanie: Marchewkę pokroić w cienkie plasterki i ugotować do miękkości. Miękkie plasterki zmiksować blenderem na gładką masę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Kiedy masa wystygnie, rozwałkować ją na podsypanej mąką powierzchni i wycinać różne kształty – na przykład apetyczne kostki. Ciasteczka włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec w 180°C (z termoobiegiem) przez 45 minut. Kiedy gotowe ciasteczka wystygną, możemy częstować nimi psiaka!

PSIE GRUSZKI

Przepis Aleksandry Drzewickiej (stylistka w Westwing Home & Living), właścicielki siedmioletniego Fuśka

Składniki: 500 g mielonej dziczyzny, 1 gruszka, 200 g mąki gryczanej, 100 g mąki ziemniaczanej, 2 g alg i ziół.

Przygotowanie: Obrać gruszkę, a następnie zmiksować ją z mieloną dziczyzną. Wszystkie składniki wymieszać w misce do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Piekarnik nagrzać do 140°C. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Z ciasta formować nieduże kulki, układać je na blaszce i piec przez 40 minut.

Przepisy pochodzą z magazynu westwing.pl

Podziel Przypnij Jak zrobić ciasteczka dla psa?